Často kladené otázky

Každá fľaša má určené akým typom uzáveru ju uzatvoriť. Poznáme tieto základné typy ústí – korkové, sektové, BVS, závitové, korunkové, patentové a vinolok. Aby sme našim zákazníkom uľahčili orientáciu, nadstavili sme systém tak, aby pri každej fľaši automaticky ponúkal vhodné typy i v správnej veľkosti. Tento výber nájdete v detaily každej fľaši v záložke uzávery. Pri balení ich zvyčajne ešte v sklade prekontrolujeme, aby vždy naozaj dobre tesnili a ak je tam nezrovnalosť, konzultujeme to telefonicky so zákazníkom. Môžete však výber ponechať i úplne na nás a napísať nám len do poznámky pred odoslaním objednávky, aby sme Vám doplnili vhodné uzávery a my Vám pošleme tie najpredávanejšie k danej fľaši na ručné uzatvorenie.

Ďalšou záložkou v detaily každej fľaše sú kapsle. Ide vlastne o fóliu, ktorú môžete poznať hlavne z vín. Je vhodným spôsobom ako uistiť zákazníka, že s produktom, ktorý si kúpil nebolo manipulované. Na jej aplikáciu sa využíva originálny prístroj, ktorý tiež nájdete v našej ponuke, no ak ide len o veľmi malé série alebo jednorazovú záležitosť, môžete ju zataviť i použitím silnejšieho fénu či ponorením do horúcej vody.

Samozrejme, otvorené máme pondelok až piatok od 8.00 – 16.00h, kedykoľvek v tom čase ste u nás vítaní i bez predchádzajúcej objednávky.  Tu, v sídle našej spoločnosti sa nachádza sklad, v ktorom sa môžete poprechádzať a vybrať si čo sa Vám bude najviac páčiť a taktiež i vzorkovňa, v ktorej máme vystavené takmer všetky fľaše, ktoré nám kedy prešli cez ruky.

Naša firma ponúka výrobu fliaš na mieru.  Zákazníkovi vypracujeme profesionálny návrh a zaistíme kompletný servis spojený s výrobou fliaš zakončený dodávkami hotového produktu. Minimálne množstvo sa pohybuje už na hranici 10 000 ks. Ukážku našich projektových fliaš nájdete tu.   

Existujúce typy fliaš, ktoré máme skladom, vieme dekorovať presne podľa priania zákazníka. Vznikne tak originálny darček pre Vašich blízkych či obchodných partnerov. Za týmto účelom využívame dve metódy dekorovania a to pieskovanie a obtisk (farebné). V prípade záujmu o túto službu, je dobré poslať nám mailom Vašu predstavu a potom už dohodneme ďalší postup.

Najčastejší objem je 0,75l. V litrových fľašiach sa v dnešnej dobe predávajú len vína nižšej akosti. Naopak vzácnejšie vína sa fľašujú do menších fliaš – 0,5l alebo 0,375l.  Maličké objemy ako 0,187 sa používajú najčastejšie na vzorky. Veľké objemy 1,5l a viac sa používajú na šumivé a výnimočné červené vína, no i na darčekové balenia.

Farba fľaše sa zvyčajne volí podľa typu vína – bezfarebná pre ružové, biele a mladé vína, polobiele pre biele vína, a antikové či uvagové pre červené. Tmavé sklo chráni víno pred slnečným žiarením, no pri vínach, ktoré  nie sú určené na dlhšie skladovanie, viac zaváži, ak necháte vyniknúť jeho prirodzenú krásnu farbu.

Najpredávanejší tvar je tvar BORDO. Z hľadiska zvýšenia predajnosti Vašich produktov a odlíšenia sa,  si môžete vybrať i iný tvar ako napríklad BURGUNDER, vyššie BORDO fľaše, SCHLEGEL, RENANA a ďalšie, či vlastný dizajn. Jednotlivé tvary vznikli v rôznych vinárskych regiónoch a vychádzajú skôr z tradícií než praktických požiadaviek.

U nás je najčastejším uzáverom korok. Vyskytuje sa v rôznej kvalite i tvare. V podstate čím lacnejší korok je (lepené a aglomeráty), tým viac vzduchu prepúšťa a teda tým kratšiu trvanlivosť má i víno pod ním. Najkvalitnejší je prírodný korok. Lacnejší variant je nomakork (plastová napodobenina korku). 

V súčasnosti sa stále viac do popredia tlačia BVS uzávery. Ide o závitové uzávery, ktoré si obľúbili najmä v reštauračných zariadeniach, no na ich výhody postupne prichádzajú i bežný spotrebitelia. Na ich uzatvorenie potrebujete špeciálny stroj, ktorý však zapožičiavame.

Pomerne vzácnym uzáverom je vinolok. Ide o sklenený uzáver, ktorý sa pôvodne tiež musel uzatvárať špeciálnym strojom, no už existuje i variant na ručné uzatváranie.

Pri výbere objemu zaváži tiež kvalita alkoholu –kvalitné destiláty sa balia do menších fľašiek maximálne do 0,5l, liehoviny sa predávajú i v 0,7 či 1l. Tieto pravidlá sa však nedržia až tak striktne ako pri víne a do hry vstupuje i praktickosť balenia.

Najprirodzenejšie pôsobí bezfarebná alkoholová fľaša. Tmavé sklo sa používa najčastejšie pri  bylinkových likéroch.

Existujú určité klišé – akoby mala vyzerať fľaša pre daný typ alkoholu, napr. štíhla vysoká na destiláty, no sú oveľa menej výrazné. Môžete sa tak oveľa viac orientovať len podľa Vášho vkusu. Vo všeobecnosti však cena odráža i kvalitu a exkluzivitu vyhotovenia fľaše a čím vzácnejší alkohol idete plniť, tým luxusnejší obal by ste mu mali dopriať.

Najbežnejšie používaným uzáverom na alkohol sú plechové závitové. Sú praktické či už ide o uzatváranie, či skladovanie a prevážanie. Modernejším variantom je typ GPI – ide o nízke závitové uzávery. Sú štýlové, no taktiež plne funkčné. Prírodný korok sa taktiež môže použiť na uzatvorenie alkoholu, no pri vysoko percentných destilátoch môže časom zreagovať a zafarbiť ich na žltkasto. Tento nedostatok riešia silikónové typy ako griffkork alko či spirit, ktoré sú chemicky stálejšie a veľmi podobné na vzhľad.

Vzhľadom na to, že pivo vo fľašiach ešte dozrieva, musia vydržať väčší tlak. Preto neodporúčame plniť pivo do žiadnych iných fliaš než tých, čo sú na to určené. Tvar i farba sú skôr módnou záležitosťou, v súčasnosti je najobľúbenejšia hnedá farba. V našej ponuke nájdete i keramické fľaše na pivo.

Na pivo sa používajú dva hlavné typy uzáverov a to korunky alebo pákové uzávery.   Na uzatvorenie korunkových uzáverov, potrebujete stroj „korunkovačku“, ktorú nájdete v našej  ponuke.Pliešky sú jednorazové. Pákové uzávery sú síce drahšie no sú použiteľné mnoho krát a pri uzatváraní nepotrebujete nič okrem rúk J. Časom sa tesniaca gumička znehodnotí no ľahko  si objednáte náhradné. Oba typy sú však rovnako dobré čo sa týka efektivity uzatvorenia.

Na paštéty sú praktickejšie poháre, ktoré sa nezužujú pod závitom a teda sa z nich lepšie vyberá obsah lyžičkou. Sú to typy sturz či kaviár. Viečka vhodné na paštéty sú označené ako viečka pre styk s olejmi a tukmi. No a ak zvyknete sterilizovať pri vyšších teplotách či dlhšiu dobu, radšej si zvoľte i viečka určené na sterilizáciu nad 120°C.

Tvar i objem pohárov na jogurty je len na Vašom výbere. Viečka taktiež môžete použiť ktorékoľvek,nemusia spĺňať žiadne prísnejšie technické parametre. 

 

Pri zaváraní ovocia a zeleniny je najdôležitejším parametrom na výber veľkosti poháru, veľkosť Vašej rodiny J. Pre bežné domáce zaváranie ponúkame viacero základných a cenovo prístupných produktov. Ak však chcete rozbehnúť obchodík s vlastnými výrobkami a odlíšiť sa od konkurencie, máme pre Vás v ponuke i niekoľko skutočne zaujímavých modelov. Viečka môžete použiť akékoľvek, akurát pre papriku v oleji odporúčame tie na styk s tukmi a olejmi.