Upečte si zemiaky v pohároch

Tento skvelý recept vám dá možnosť, aby ste vyrobili zemiaky priamo v sklenených pohároch. Nemusíte špiniť plech, alebo iné nádoby na pečenie. Všetko sa deje priamo v pohároch. Odpadáva vám teda veľká časť umývania v kuchyni.

Začnete tým, že zemiaky nakrájate na kúsky. Rovnako nakrájate aj slaninku, cibuľu a ak máte radi cesnak, dajte si pokojne aj dva strúčiky. Všetko spolu zmiešajte a osoľte a okoreňte podľa chuti. K zemiakom sa veľmi hodí aj kmín. Zmes naplňte do pohárov. Poháre uzavrite kúskom alobalu a dajte piecť do trúby na 180°C na cca 1 hodinu. Keď budú zemiaky mäkké poháre vytiahnite, nasaďte závitové viečko a nechajte vychladnúť.

Dlho čerstvé a hneď použiteľné

Takéto zemiaky vydržia minimálne 4 dni v chladničke. Stačí ich otvoriť, prihriať a ak si dáte prílohu, napríklad kyslú kapustu, alebo kefír, máte veľmi rýchlo hotové jedlo.

Skvelou výhodou takejto prípravy jedla je to, že zemiaky v pohároch ostanú dlho čerstvé. Keď pohár otvoríte aj po niekoľkých dňoch, pohár uchová ich čerstvú vôňu a samozrejme aj chuť. Potom ako zemiaky upečiete v pohároch a uzavriete viečka, nastane proces, ktorý sa veľmi podobá zaváraniu ovocia, alebo zeleniny. V tomto prípade pracujete bez nálevu, ale využívate to, že vzniká podtlak, ktorý pohár uzavrie.

Faceta 720 je ideálna

My sme zmes plnili do pohárov Faceta s objemom 720 ml. Je to veľmi vhodný tvar na manipuláciu. Objem pohárov je dostatočne veľký na to, aby ste tam zmestili dostatok jedla.

Výhody skla

Sklo vydrží vo vysokej teplote, preto si môžete dovoliť piecť zemiaky priamo v pohároch. Sklo je najvhodnejší materiál na uchovanie chutí a vôní jedla, preto ostanú zemiaky veľmi dlho chutné a voňavé. Po použití môžete poháre jednoducho umyť a použiť znovu.