Typológia zaváracích viečok

Vitajte na našom blogu o plechových zaváracích viečkach!

Zaváraniny sú skvelý spôsob, ako uchovať čerstvosť a chuť potravín na dlhú dobu. Na to sú potrebné nielen kvalitné poháre, ale aj správne viečka. Poďme sa spoločne pozrieť na rôzne typy plechových zaváracích viečok a ich vlastnosti.

Základné rozdelenie viečok podľa tvaru:

RTS (Regular Twist off with step-shape of the groove)

RSB (Regular Twist off with a vacuum click button)

RTO (Regular Twist off)

RTB (Regular Twist off with vacuum button)

tvary vicek (1)

 

Tvar viečka nemá zásadný vplyv na funkčnosť pri zaváraní. Typy s koncovkou "B" (button) majú vákuový znak, ktorý pomáha používateľovi vizuálne aj pomocou "kliknutia" signalizovať správne uchytenie a zavarenie, čo zaisťuje dostatočný podtlak a bráni plesniveniu.

Ďalej sa viečka delia podľa výšky závitu:

RTO (Regular Twist off) - bežná výška
MTO (Medium Twist off) - stredná výška
DTO (Deep Twist off) - vysoká/hlboká výška

Pre používateľov, ktorí majú k dispozícii špeciálny tlakový zavárací hrniec (autoklávom), umožňujúci zaváraniny pri teplotách 100-130 °C, sú určené viečka s označením STERIL. Obstaranie autoklávu je však finančne náročné a môže stáť desiatky až stovky tisíc korún.

Pre bežné zaváranie do 100 °C sa používajú viečka typu PASTER. Aj pri zaváraní v rúre alebo konvektomate, kde sa teploty pohybujú okolo 150-200 °C, je zavarenina v pohári kvôli absencii protitlaku ohriata maximálne na 100 °C (bod varu). Vyššiu teplotu je možné dosiahnuť iba v autokláve.

V názve niektorých viečok sa môžete stretnúť so skratkami ako TP, CC a pod. Tieto skratky môžete ignorovať, pretože ide o interné značenie dodávateľov.

Dúfame, že vám náš blog pomohol lepšie sa orientovať v problematike plechových zaváracích viečok. Ak máte ďalšie otázky alebo skúsenosti so zaváraním, neváhajte sa s nami podeliť v komentároch.

Šťastné zaváranie!